Världens första malariavaccin är här

Världshälsoorganisation (WHO) meddelar att ett nytt vaccin mot malaria är redo att testas: ”Det här pilotprojektet är en milstolpe i kampen mot malaria”, säger Pedro Alonso, WHO:s Global Malaria Programme.


Vaccinets varumärkesnamn heter Mosquirix och har tagits fram genom ett samarbete med ett GlaxoSmithKline och the PATH Malaria Vaccine Initiative (MVI) och med stöd från Bill och Melind Gates och ett flertal afrikanska forskningscentra.

Karta från WHO visar vart Malaria-myggan är som vanligast.

Kartan visar vart Malaria-myggan är som vanligast. Foto: WHO.int

WHO säger att vaccinet ska ses som ett komplement till de befintliga skydd som finns idag, framför allt myggnät och bekämpningsmedel mot myggorna. Mycket på grund av att vaccinet inte kunnat påvisa ett fullgott skydd mot malaria.

– Det här pilotprojektet är en milstolpe i kampen mot malaria. Resultaten från de här projekten kommer att ge oss den evidens vi behöver för att besluta om vi ska införa vaccinering i stor skala, säger Pedro Alonso i ett pressmeddelande.

Pilottestet kommer påbörjas söder om Sahara där malaria är ett av de största hälsoproblemen för befolkningarna.

Vaccinkandidaten har fått klartecken från den europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) och riktar sig mot den dödligaste sorten av malariaparasiten, Plasmodium falciparum.

Parasiten infekterar människan genom ett stick från myggan, som sedan mognar och förökar sig i levern och sprider sig tillbaka ut i blodet där de infekterar de röda blodkropparna. Detta vaccin ska hindra parasiten från att infektera människan som startar sin tillväxt i levern.