Borrelia & Fästingar

Fästingar kan sprida flera typer av sjukdomar till oss människor. De vanligaste sjukdomar som förknippas med fästingen är TBE och Borrelia. Båda innebär en infektion i kroppen, och kan ge svåra symptom. Det går att vaccinera sig mot TBE. Dessvärre är det inte möjligt med vaccinationer mot borrelia.


Borrelia & Fästingar

Borrelia – smittas via fästingar

En av de mer fruktade sjukdomar som fästingar kan bära med sig är borrelia. Det är en form av bakterieinfektion som en tredjedel av alla fästingar bär på. Som tur är, smittar sällan sjukdomen till människan. Men när den gör det, kan den uppträda på olika sätt, beroende på vilken variant som fästingen burit på. I vissa fall är sjukdomen allvarlig, men de flesta klarar smittan väl.

Symptom

Många ser borreliasmittan som en röd ring runt bettet, men det är inte alltid som borrelia avslöjas den vägen.

Andra symptom är domningar i armar och/eller ben, hudförändringar som innebär att huden får en blåröd knuta eller får diffusa ärr, eller klåda. Trötthet och huvudvärk, led- och muskelvärk samt låg feber är inte ovanliga.

Kan leda till ansiktsförlamning

I riktigt grava fall kan infektionen även drabba nervsystemet och ansiktet kan bli förlamat. Dessutom upplever många svår smärta. Detta uppträder ofta efter en vecka. Men det kan också dröja i flera månader innan sjukdomen utvecklas till detta (neuroborrelios).

Det första som märks är att ryggen värker, och problemen kan påminna om åderbråck. Hjärnhinneinflammation med därtill hörande feber, stelhet i muskler och feber kan också förekomma. Sjukdomen behandlas med antibiotika.

Diagnos genom blod

För att säkra diagnosen borrelia tas ett blodprov. Om antikroppar finns i blodet är risken stor att de symptom individen har beror på borrelia. Däremot är detta inte ett säkert sätt att konstatera sjukdomen.

Det tar flera veckor för antikropparna att utvecklas, vilket gör att en individ kan vara smittad utan att det ännu syns på blodprovet. Det kan även visa på att antikroppar finns, utan att så är fallet.

Tillsammans med en grundlig fysisk undersökning går det ofta att komma fram till rätt diagnos. För att konstatera neuroborrelios tas ofta ett ryggmärgsprov. Det visar om det finns borrelia i nervsystemet.

Förebygg borrelia

Det finns än så länge inget vaccin mot borrelia. Det du kan göra är att försöka skydda dig mot fästingar så gott det går. Ju längre en fästing sitter på kroppen, desto större är risken att bli smittad med borrelia.

Ta därför bort fästingen så fort som möjligt. Använd långärmade tröjor och långbyxor, samt stövlar för att slippa få fästingar överhuvudtaget. Kontrollera kroppen ofta om du har varit i en miljö som fästingar trivs i.