Storföretag sätter stopp för pälsdjursvaccin

Forskare på Karolinska institutet som jobbar med bland annat pälsdjursallergi fick lägga ner sitt projekt då läkemedelsbolagen inte ville investera i ett vaccin: ”För dem är det ingen bra affär att bota folk ...”, säger forskare Hans Grönlund.


Enheten ”Terapeutisk immundesign” på Karolinska institutet har efter 25 år av forskning tagit fram ett uppdaterat vaccin mot pälsdjursallergi. Det befintliga vaccinet som finns idag kräver en långvarig och dyr behandling där patienten måste gå och ta vaccinationssprutor var sjätte vecka i cirka tre års tid.

Det var ett stort bakslag och kändes väldigt tungt

Det vaccin som Hans Grönlund ville lansera var fri från biverkningar och skulle innefatta ett fåtal sprutor under ett år.

– I november förra året så trodde vi att allt var klart då vi hade lyckats hitta en finansiär som ville investera i forskningen. Men i sista sekund ångrade han sig, säger Hans Grönlund till Dagens Media och fortsätter:

– Det var ett stort bakslag och kändes väldigt tungt. Min personliga uppfattning är att det helt enkelt inte är någon bra affär för bolagen att försöka bota folk mot allergi då ingen kommer fortsätta att köpa anti-histamin (allergimedicin).

Hans Grönlund var nära på att förlora sitt jobb på grund av den icke lönsamma forskningen. Istället fick han tillsammans med sitt team övergå till forskning inom MS och cancer där finansiärerna var betydligt fler.