Myter sprids om biverkningar vid vaccin

Myter om vaccinets farliga biverkningar sprids på nätet. Vilket har gjort att många föräldrar säger nej till att vaccinera sina barn.


Myter sprids om vaccinAllt fler föräldrar har blivit skeptiska till att vaccinera sina barn. Och eftersom många föräldrar saknar förtroende för myndigheter söker de istället egen information på nätet om vaccinationer och dess biverkningar.

Problemet blir dock att några av de hemsidor som finns på nätet om vaccinationer rapporterar felaktiga uppgifter om dess biverkningar och skrämmer många föräldrar till att inte vaccinera sina barn.

Per Göran Bondeson, småbarnsförälder i Hökarängen, förstår att det sker en växande oro över biverkningarna, även om han själv väljer att vaccinera sina barn.

– Det är ju inte så konstigt att föräldrar tvekar efter det som hände med svininfluensan och narkolepsi. Det är ju oacceptabelt och får aldrig hända, säger han.

För att nå ut till den lilla men växande grupp skeptiker hoppas nu barnläkare Margareta Blennow på ett statligt informationsinitiativ om vaccinationernas biverkningar.

– Det är ett misslyckande för oss att vi inte har lyckats nå ut på ett trovärdigt sätt för att informera och övertyga, säger hon till Tv4 Nyheterna.