Influensaepidemin är här

Folkhälsomyndigheten rapporterar att influensasäsongen nu har kommit till Sverige.


man-feberInfluensasäsongen är i full gång. Antalet fall av influensa har ökat i Sverige sedan förra veckan och Folkhälsomyndigheten varnar att siffran bara kommer stiga fram till januari, februari nästa år då influensasäsongen brukar nå sin topp.

Även om du har vaccinerat dig emot influensa tidigare år betyder det inte att du är skyddad mot årets influensa. Influensaviruset förändrar sig nämligen hela tiden genom mutationer och ett nytt vaccin tas fram varje år för att bekämpa säsongens influensa.

Folkhälsomyndigheten råder främst alla i influensariskgrupper att vaccinera sig. Det gäller personer över 65år, gravida kvinnor och personer med vissa kroniska sjukdomar. Men även om du inte ingår i en riskgrupp bör du vaccinera dig för att skydda andra. Tänk på att det tar två veckor för vaccinet att ge skydd så det är hög tid att få en vaccination.

Influensa är en virusinfektion som ger hög feber, huvudvärk, halsont och hosta. Den smittar genom droppar som sprids i luften till exempel vid hosta eller nysningar. Influensa kan också spridas via händer om man tar i ett föremål där virus hamnat av en infekterad person, till exempel dörrhandtag. Infektionen sprids om man sedan petar sig i ögon eller näsa.